کنسرو تن ماهی یکی از کنسروهای بسیار قدیمی است که علاوه بر طعمی عالی و بینظیر، خواص بسیاری را نیز به دنبال دارد. این غذای آماده تنها با ۲۰ دقیقه جوشاندن آماده مصرف است و از این رو برای افرادی که زمان کافی برای پخت غذا را ندارد بهترین گزینه به شمار میرود. تولید و بسته بندی تن ماهی یکی از مهمترین فاکتورهای سلامت و کیفیت این محصول است و تاثیر فراوانی بر روی طعم و خواص این کنسرو میگذارد. در این مطلب شورک اطلاعات خود را درباره این موضوع با شما به اشتراک گذاشته است. با ما همراه باشید.
آنچه میخوانید..
مراحل تولید تن ماهی
برخی از شرکتها ماهیهای مورد نیاز خود را به صورت عمده فریز میکنند و برای ورود به خط تولید ماهیهای فریز شده را وارد مرحله یخ زدایی و دیفراستینگ مینمایند. ولی برخی از شرکتها نیز به صورت مستقیم ماهی صید شده را برای تولید تن ماهی سفارش میدهند. در این صورت کنسرو تولید شده بسیار باکیفیت است.
در مرحله بعد ماهیهای بزرگ را با استفاده از دستگاه برش ماهی به نام اره استخوان به قطعات کوچکتری تقسیم میکنند تا بتوانند آن را در قوطی تن ماهی جای دهند. این دستگاه اره استخوان بر باید قدرت بسیار بالایی داشته باشد تا بدون هیچ آسیبی به خوبی استخوان را برش بزند.
پس از این که عملیات برشکاری ماهی انجام شد، قطعات برش خورده بر روی نوار کانتینیوس قرار گرفته و به وسیله پرسنل متخصص و باتجربه گوشتهای نامرغوب از روی ماهی جدا میشود و تنها گوشتهای مفید آن باقی میماند. پس از آن در مرحله تمیزکاری آلودگیها از روی گوشت برداشته شده و برای مرحله پیش پخت آماده خواهد شد.
مراحل پخت تن ماهی
از دیگر مراحل تولید و بسته بندی تن ماهی میتوان به مرحله پیش پخت اشاره کرد. پس از این که ماهیها شسته شدند بر روی سینیهای فلزی قرار میگیرد و به وسیله واگنهای مخصوص وارد دستگاه اتوکلاو میگردد. مرحله پیش پخت از درجه دمایی استانداردی پیروی میکند و از این رو فلسگیری و استخوانگیری ماهیها راحتتر میشود.
پس از مرحله پیش پخت ماهیها به دلیل حرارت بالا فلسگیری و استخوانگیری سخت دارد به همین دلیل مهپاشهایی طراحی شده است و ماهیها با عبور از این دستگاه به دلیل پاشش قطعات بسیار ریز آب، سرد میشوند. همچنین این عملیات مه پاشی طراوت و تازگی گوشت را نیز افزایش میدهد.
پس از این که تن ماهی از مرحله مه پاش عبور کرد، نوبت به فیلهگیری میرسد. بسیاری از شرکتهای معتبر برای فنس گیری و فیله گیری ماهیها از دستگاههای مدرن و مجهز استفاده میکنند. برای این کار گوشت وارد دستگاهی به نام نوار کانتینیوس سه طبقه شده و گوشت خام از طرف دیگر دستگاه خارج میشود.
بسته بندی تن ماهی
یکی دیگر از مرحله تولید و بسته بندی تن ماهی فرمولاسیون است. در این مرحله گوشت به اندازه کافی در داخلها قرار میگیرد و سایر فضاها با استفاده از ترکیباتی دیگر از جمله روغن و نمک پر میشود. این ترکیبات طعم ایده آلی را به تن ماهی میبخشد به همین دلیل اهمیت بسیاری دارد.
برای این که گوشت به اندازه کافی و به صورت استاندارد وارد قوطی شود، از دستگاهی به نام پر کن گوشت ماهی استفاده میکنند. پس از گذشت قوطیها از مرحله پر کن کنسور آماده بستهبندی است. این دستگاه دارای تنظیمات خاصی است و ناظرین میزان گوشت و ترکیبات را به قوطی وارد مینمایند.
برای این که ماندگاری تن ماهی افزایش یابد باید از مرحله هواگیری عبور کند. مرحله هواگیری یا اگزاستینگ از جمله مراحلی است که طی کردن آن الزامی است. در صورتی که قوطیها از این مرحله عبور نکنند پس از مدتی کوتاهی فاسد شده و قابل استفاده نیستند.
مراحل تکمیلی تولید و بسته بندی تن ماهی
یکی از فرایندهای تکمیلی تولید و بسته بندی تن ماهی، مرحله دربندی است. این مرحله اهمیت بسیاری دارد و با استفاده از دستگاههای پیشرفته انجام میپذیرد. برای این کار دو لبه قوطی خمیده شده و سپس بر روی یکدیگر پرس میگردد. این دستگاه به صورت کامل دستگاه را دربندی میکنند و از این رو امکان نفوذ رطوبت و هوا و نشت در آن وجود ندارد. بر این اساس تن ماهی فاقد نشت خواهد بود.
قوطی های پلمپ شده در داخل دستگاه های اتوکلاو داخل وان آب با حرارت بالا قرار می گیرد و از این رو تمیز شده و آلودگی ها از روی آن برداشته می شود.
پس از این که که قوطیهای تن ماهی بسته بندی شد، وارد مرحله استریلیزاسیون و یا همان پخت نهایی می شود. این پخت نهایی با بهره گیری از دستگاه اتوکلاو صورت می گیرد. زمان بندی مناسب پخت نهایی تن ماهی تاثیر مستقیمی بر روی طعم این محصول دارد.
بسته بندی نهایی و شیرینگ نیز از دیگر مراحل مهم تولید و بسته بندی تن ماهی به شمار می رود. در این مرحله تن ماهی از داخل دستگاهی به نام شیرینگ عبور کرده و سلفنی بر روی آن قرار می گیرد. در انتها نیز قوطی های شیینگ شده در داخل کارتن قرار گرفته و آماده ارسال می شود.