کنسرو ماهی تن یکی از محصولاتی است که به دلیل پخت سریع و خواص بسیار بالا طرفداران زیادی دارد. این کنسرو از گوشت ماهیهای مختلفی تولید شده و دارای فرایند تولید خاصی است. در این مطلب از شورک شما را با خط تولید کنسرو ماهی آشنا خواهیم کرد. تن ماهی برای تولید از استاندارد خاصی پیروی میکند و نوع ماهی نیز بر روی طعم و مزه این کنسرو تاثیر میگذارد. در هنگام خرید تن ماهی باید به تاریخ انقضا و مهر وزارت بهداشت توجه کنید تا از سلامت این کنسرو اطمینان حاصل نمایید.
آنچه میخوانید..
فرایند تولید کنسرو ماهی
انجماد زدایی و دیفراستینگ
انجماد زدایی و دیفراستینگ یکی از مراحل خط تولید کنسرو ماهی است. برای این که تازگی و کیفیت ماهیهای مورد استفاده در کنسرو حفظ شود در باکسهای مخصوص و در سردخانه های زیر صفر درجه نگهداری میشود و پیش از ورود به خط تولید در مرحله یخ زدایی قرار میگیرد. برخی از شرکتها ماهیهای مصرفی خود را به صورت مستقیم و بدون انجماد وارد خط تولید میکنند که از این رو تازه هستند و طعمی فوقالعاده دارند.
برش گوشت ماهی
برای این که گوشت ماهی در ابعاد و اندازههای مشخصی باشند باید ماهیهای بزرگ با استفاده از عملیات برشکاری و با استفاده از دستگاه اره استخوانبر به ابعاد کوچکتری تقسیم شوند. این ارهها قدرت بسیار بالایی دارند و بدون آسیب رساندن به گوشت ماهی عملیات برش را انجام میدهند. در این حالت عملیات خارج کردن اضافات شکم ماهی و تمیز کردن ماهی راحتتر و سریعتر صورت میگیرد.
تمیز کاری ماهی
یکی از مراحلی که بر روی کیفیت و سلامت تن ماهیها تاثیر مستقیمی میگذارد، مرحله تمیزکاری و خروج اضافات از شکم ماهی است. در این روش اضافات گوشت ماهی با بهرهگیری از پرسنل آموزش دیده و ماهر از بدن ماهی خارج شده و وارد مرحله تمیزکاری میگردد. در مرحله تمیزکاری نیز گوشت ماهی به خوبی شستشو داده شده و آماده ورود به مرحله پیش پخت میگردد.
پیش پخت ماهی
پیش پخت ماهی یکی از مراحل خط تولید کنسرو ماهی است که طعم و مزه ماهی را تحت تاثیر قرار میدهد. در این مرحله ماهیهای تمیز شده بر روی سینی های فلزی قرار میگیرند و به وسیله واگنهای حمل مخصوص، به دستگاه اتوکلاو وارد میشوند. این پیش پخت با استفاده از دمای بالای ۱۰۰ درجه انجام میپذیرد. با انجام فرایند پیش پخت ماهیها برای پوست کنی و استخوانگیری آماده خواهند شد. در غیر این صورت امکان انجام این دو فرایند وجود ندارد.
مه پاشی
گوشتهای ماهی پس از خروج از مرحله پیش پخت حرارت بالایی دارند و برای کاهش دمای آن با استفاده از دستگاه مهپاش قطرات ریز آب بر روی آن اسپری میگردد. در این حالت فیلهگیری راحتتر صورت میگیرد. همچنین این مهپاشی تازگی و طراوت گوشت را حفظ کرده و به سلامت آن کمک میکند. از طرفی این فرایند تا حدی افت وزن صورت گرفته در عملیات پیش پخت را نیز جبران خواهد کرد و از نظر اقتصادی به صرفهتر است.
فیله گیری و تمیزکاری نهایی
پس از خروج گوشتها از مرحله مهپاشی نوبت به فیلهگیری میرسد. در این مرحله از خط تولید کنسرو ماهی ابتدا فلس و پوست ماهیهای پیش پخته شده جداسازی میشود و دستگاه نوار کانتینیوس سه طبقه برای فیلهگیری ماهی مورد استفاده قرار میگیرد. بدین صورت که ماهیهای پوست و فلسگیری شده از یک سمت وارد دستگاه شده و ماهی بدون استخوان از سمت دیگر دستگاه خارج میشود.
فرمولاسیون
ماهیهای آماده شده در مرحله قبلی پیش از قرارگیری در قوطی کنسرو وارد خط فرمولاسیون میشوند. در این مرحله تولید تن ماهی علاوه بر گوشت ماهی، سایر فضای قوطی به وسیله آب نمک، روغن و سایر ترکیبات پر خواهند شد. روغن و آب نمک موجود در این قوطی نه تنها طعم و مزه تن ماهی را افزایش میدهند، بلکه در فرایند استریلیزاسیون حرارت مناسبی انتقال داده میشود تا محصولی باکیفیت، مطمئن و با ماندگاری بالا بدست بیاید. البته برخی از شرکتها برای افزایش طعم و مزه تن ماهی از ادویهجات و سبزیهای مخصوص در تن ماهی نیز استفاده میکنند. به همین دلیل برند تاثیر بسیاری بر روی طعم و مزه تن ماهیها دارد.
هواگیری
از دیگر مراحل فرایند خط تولید کنسرو ماهی پیش از دربندی قوطی مرحله هواگیری بر روی آن صورت میگیرد. بدین معنا که هوای اضافی داخل قوطی از بین میرود که به این فرایند اگزاستینگ یا هواگیری نیز میگویند. با انجام فرایند اگزاستینگ یا هواگیری ماندگاری تن ماهی افزایش مییابد. در این مرحله قوطی آماده ورود به مرحله دربندی میباشد.
دربندی
دربندی یکی از حساسترین فرایند خط تولید کنسرو ماهی است که کیفیت در آن اهمیت بسیاری دارد. در اولین مرحله دربندی قوطی پر شده در داخل دستگاه قرار میگیرند و درب قوطی و لبههای آن با یکدیگر مچ شده و لبههای آن خم میشود. در این حالت راه ورود هوا و رطوبت به داخل قوطی مسدود شده و قوطی در برابر ورود آلودگی و گرد و غبار به داخل جلوگیری میکند. با این کار تن ماهی سالم باقی خواهد ماند.
پخت نهایی و استریلیزاسیون
پخت نهایی و استریلیزاسیون آخرین مرحله تولید کنسرو ماهی است که قوطیهای دربندی شده برای پخت نهایی و حرارت دیدن مجدد به دستگاه اتوکلاو وارد میشود. قوطی ها پس از خروج از این دستگاه به وسیله آب سرد شده و سپس خشک میگردد و نهایتاً وارد مرحله بستهبندی و شیرینگ شده و آماده ارسال خواهد شد.